Световен ден на пастата за зъби (в тубичка)

Много от ежедневните продукти и предмети, които използаме, сме свикнали, че винаги ще можем да ги намерим в най- близкия магазин, предлагани от най- различни марки производители в различни опаковки, големина, вариации и цена. С някои продукти, сме толкова свикнали, че надали дори се замисляме, че тяхната поява не е била чак толкова отдавна или че са претърпели значителни промени в техния търговски вид.

Големи цифри

По данни на GITNUX MARKETDATA REPORT 2024 към 28 май 2024 97% от домакинствата в Европа закупуват паста за зъби. В световен мащаб около 3,6 милиарда души я използват, а Глобалният пазар на пасти за зъби се очаква да достигне 37,7 милиарда щатски долара до 2027 г.

Въпреки впечатляващите цифри обаче, Световният ден на пастата за зъби в тубичка, такава, каквато масово я познаваме днес, спада по- скоро към куриозните празнични дни или не толкова популярните. Датата, на която се отбелязва този ден, е 22 май и тя е неслучайно избрана.

Пътуване във времето

22 май отбелязва пускането на пазара на модерната туба паста за зъби от американския зъболекар и орален хирург Д-р. Вашингтон У. Шефилд (1827 – 1897) през 1892 г. точно на тази дата. В края на 19-ти век пастата за зъби се продава предимно в буркани. Идеята обаче се заражда съвсем случайно. Луциус Трейси Шефилд, син на д-р Шефилд, прекарва известно време в Париж, където се сблъсква с френските художници, използвали тубички с бои. Луциус смята, че това е много по-елегантна и хигиенична опаковка за паста за зъби от тогавашните бурканчета.

Бащата на Луциус въплъщава идеята в реалност, но не пуска веднага на пазара тубички, които са собствено производство. В периода от 1880 до 1892 г. той закупува тубичките от външни производители и едва на 22 май 1892г. семейната компания Sheffield Dentifrice Co реализира първата собствена тубичка паста за зъби на пазара. Това е от изключително значение, защото собственото производство значително редуцира цената и прави продукта достъпен за масовия потребител.

Добра хигиена

Идеята на новата опаковка се заражда преди всичко от желанието за по- голямо удобство и по- добра хигиена. Пастата за зъби съдържа преди всичко флуорид за предотвратяване на кариес и цинк за защита от плака, зъбен камък и възпаление. За да има ефект от нея, специалистите препоръчват зъбите да се търкат по три минути поне два пъти на ден.  А нашият екип съветва за следвате препоръките на вашия зъболекар относно миенето на зъбите и почистващите хигиенни продукти. Добрата хигиена ще предотврати появата на вашето зъбче в зъботехническата поръчка в софтуера AMOSYS на вашия стоматолог! Зъботехниците и зъболекарите използват AMOSYS  за да обменят информация помежду си относно зъботехническата поръчка.

Източници:
  1. 22.05.2024. Филип Битерман. Пътуване във времето през историята на пастата за зъби и нейната опаковка; https://www.neue-verpackung.de/markt/eine-zeitreise-durch-die-geschichte-der-zahnpasta-und-ihrer-verpackung-825.html
  2. 21.05.2024. Свен Гийсе. Ден на тубичката за паста за зъби; https://www.kuriose-feiertage.de/tag-der-zahnpastatube/
  3. Ден на тубичката за паста за зъби; https://www.ep.de/blog/tag-der-zahnpastatube
  4. Гитнус- Доклад данни за пазара 2024; https://gitnux.org/toothpaste-statistics/