Сложни случаи в практиката на д-р Дамян Енчев

Част 2

Как 6.5мм инструмент се счупва и запушва кореновия канал на зъб? Какво предприема д-р Дамян Енчев и как завършва ендодонтското лечение? Как е възможно счупен корен да остане 60 години в костта на пациент?

Д-р Дамян Енчев започва да работи като дентален асистент през 2002г. В момента води екип от осем специалисти, от които трима лекари по дентална медицина, трима дентални асистента и две медицински сестри. Денталната му практика е оборудвана с модерни технологии, които му помагат в лечението на едни от най-сложните случаи, с които зъболекар може да се сблъска. С неговия дългогодишен опит, д-р Дамян Енчев ще разкаже пред екипа на Тийкс  за два от най-  сложните случаи в неговата практика.

Интервю с д-р Дамян Енчев:

Симона: Ще ни разкажете ли как е възможно 6.5мм инструмент да се счупи и да запуши кореновия канал на зъб?

Д-р Дамян Енчев: Да. Наистина имах случай, в който 6.5мм инструмент – микро ласо се счупи в кореновия канал на зъба, което по принцип би го осъдило зъба на смърт. Но с екипа ми успяхме да го спасим. Зъбът послужи за мусконосител и върху него се поставихме мост.

Симона: Как протекоха процедурите по лечението на пациента? Какво се случи?

Лечението

Д-р Дамян Енчев: Първоначално, пациентът беше опериран от колега. По време на ендодонтското лечение, така нареченото кореново лечение на зъба, се фрактурира или „счупи” един от ендодонтските инструменти в един от трите зъбни канала. Това по принцип повлиява значително на изхода от самото лечение- тоест прогнозите за лекувания зъб стават по- лоши, защото поради това че този канал се е запушил някъде отвътре и вече не подлежи на обстойна препарация, еликация и обтурация.

Симона: Какво значи това?

Д-р Дамян Енчев: Това значи, че каналът не може да се обработи добре, да се промие, да се почисти и след това да бъде запълнен със съвременно канало – пълнежно средство. Зъбът  остава компрометиран.

Комуникация с пациента

Симона: Кога пациентът разбира, че нещо не е наред със зъба му?  Разбира ли се на място или след време?

Д-р Дамян Енчев: Обикновено се разбира на място, защото когато зъболекарят извади наконечника с инструмента, който ползва, се вижда, че част от инструмента липсва. Влизайки отново в този канал с друг инструмент, каналът остава непроходим  в мястото на счупване на инструмента. Тоест стоматологът не може да стигне до края на кореновия канал и не може да го обработи до край. За да бъде лекуващият специалист на вижда 100 % сигурен, че има някакъв проблем, се прави снимка, която доказва проблема.

Симона: Как протече лечението в крайна сметка?

Нова технология

Д-р Дамян Енчев: Моята практика е обурудвана с оперативен дентален микроскоп и има необходимите инструменти и оборудване за съвременно, качествено ендодонтско лечение. Затова колегите препращат пациенти с такива случаи. Инструментът се извади с помощта на много тънък ултра звуков накрайник. С негова помощ освободихме останалия в канала накрайник, който се е беше завил в стената на канала и се беше счупил. С тънкия ултразвуков инструмент го извадихме, като го захванахме с микро ласо и го изтеглихме. След тази порцедура беше възможно да бъде завършено ендодонтското лечение. При конкретния случай използвахме зъба като мостоносител. Едната част от моста беше поставена върху този зъб, благодарение на това, че беше премахнат счупения инструмент.

Различни случаи на счупване на инструмента

Симона: Колко дълго време е стоял счупеният инструмент в кореновия канал?

Д-р Дамян Енчев: Този конкретно седмица – две.  Но има пациенти, които са стояли със счупени инструменти в устната им кухина  месеци и години наред. Истината е, че каквото и да говорят различни дентални дилъри, инструментите се чупят. Няма инструмент на света, който да не може да се счупи. Въпросът е на кой етап от лечението ще се чупи и какво ще направи лекуващият стоматолог след това. Ако инструмент се счупи някъде по канала, след като канала е бил промит или дори по време на запълването на кореновия канал, не е толкова проблемно, защото си си свършил работата – промил си канала и си го изчистил от бактерии и замърсявания.

Вероятни проблеми

Симона: Винаги ли е проблемно, ако почистването не е завършено до край?

Д-р Дамян Енчев: Ако се счупи още по време на работата, има случаи, коато може да се байпасне”. Да се байпасне иструмент означава друг инструмент да премине покрай този инструмент и да продължи работата. Счупеният инструмент може да остане в канала, но по- нататъшната работа продължава. Каналът се промива, почиства и запълва. Не е страшно, че има счупен инструмент в кореновия канал. Важното е да можем да завършим етапите от лечението до край.

Симона: Кога възниква проблем?

Д-р Дамян Енчев: Проблем има, когато се счупи инструмент и направи охлузия в кореновия канал. Тоест запуши напълно канала и ние не можем да продължим с етапите от оформяне, обработване, почистване или запълване на кореновия канал.

Симона: Какво се случва тогава?

От какво зависи запазването на зъба?

Д-р Дамян Енчев: Ако не може да се извади инструмента, е необходимо да се дискутира се пациента, че това е станало и, че зъбът е компрометиран, както казах в началото. Пациентът ще трябва да се следи, защото ще бъде с по-висок риск от възникване на проблем и евентуално последваща екстракция – вадене на зъба. 

Има пациенти със счупени инструменти, които въобще не знаят, че имат такъв проблем. В продължение на години зъбът не създава проблеми. Ако кореновият канал не е запушен напълно, той може да се промие и да се почисти. Има пациенти, при които каналът е се  запушил със счупен инструмент, преди да бъде обработен, но зъбът отново не създава  проблеми с години.  В крайна сметка, всичко зависи и от имунната система на конкретния пациент. Някои имат късмет да си запазят зъба жив, но в повечето случаи е обратното.

След изваждане на инструмента

Симона: Какво последва, след като извадихте счупения инструмент от канала?

Д-р Дамян Енчев: Продължи ендодонтското лечение. Каналите се промиха, почистиха и се запълниха с биокерамика. Има случаи, при които зъбът се завършва и с обтурация – слага се пломба. Понякога се подготвя се за корона, мост и т.н. Всичко зависи от случая.

Преди и след

При конкретния случай, пациентът беше пренасочен от колега само и единствено с цел екстракция на фрактурирания инструмент. Пациентът се изпрати обратно към лекуващия го зъболекар с временна обтурация, за да може той да завърши лечението.

Преди и след

Симона: Има ли често такива случаи във Вашата практика?

Д-р Дамян Енчев: „Да, всяка седмица. Причината е, че практиката ми е единствената наоколо в областта, която притежава микроскоп и необходимото оборудване за едно пълно ендодонтско лечение. Идват постоянно пациенти – било то за екстракция на стари счупени инструменти или на нови.  На ден имам между 1 до 5, случая за ендодонтско лечение.”

Трети тип сложен случай в практиката на д-р Дамян Енчев

Симона:  Д-р Енчев, как е възможно счупен корен да остане в костта и как се справихте с тази ситуация?

Д-р Дамян Енчев: С помощта на Nаvident коренът беше изваден доста бързо. Беше се счупило  връхчето. При такъв случай част от корена реално остава в костта и се получава хронично възпаление около него. При конкретния случай, ставаше въпрос за долната челюст, в близост до 4-ти и 5-ти зъб (това са предкътниците), където е изходът на канала на нерв. Това прави зоната анатомично опасна.  При ваденето на зъба бешв останало коренче от друг зъболекар.

Какво се усеща при останало коренче?

Симона: Колко време е стояло коренчето в костта?

Д-р Дамян Енчев: Години. Пациентът усещаше някакво дразнене в тази зона. Направихме снимка и се видя останалото коренче.  В този случай, по принцип се прави разрез по билото на оворалния гребен, върхът на венеца! Отворя се и се пробива костта, докато се стигне до корена и е възможно да се премахне. Само че това би било доста разрушително за обема на костта. Тоест ако действахме по конвенционалния начин, бихме изгубили доста голям обем от костта.  

Симона: Как действахте Вие?

Д-р Дамян Енчев: Използвах Navident. Направих една малка дупчица- много малък разрез на меките тъкани. След това направих и едно малко костно прозорче и извадих коренчето.

Друг случай с останало коренче в костта

Симона: Бяхте споменали за още един интересен случай, при който корен е останал в костта. Ще ни разкажете ли повече и за него?

Д-р Дамян Енчев: Възрастна жена на около 80 години дойде при мен с постоянни болки. Направих снимка и се видя останалото коренче. Госпожата имаше зъби, няма единствено шести и седми зъб и ми каза: „Когато бях на 18, ми извадиха този зъб.” Когато тя е била на 18 години са ѝ извадили зъба и от тогава е останало едно малко парченце. Парченцето цял живот е потъвало в костта ѝ, от зоната на шести зъб до отпред, точно където излиза долно-челюстният нерв. Коренчето е застанало точно до него и е започнало да дразни постоянно, причиняващо болки и подуване.

Симона: Как постъпихте в този ситуация?

Иновативното решение

Д-р Дамян Енчев: Отново с помощта на Navident успях да извадя коренчето.  Проблемите на пациентката изчезнаха. Това са били около 60 години, през които коренчето е потъвало в костта и накрая се е загнездило до нерва.

Симона: Колко време отне процедурата по изваждане на коренчето и колко време отнема възстановяването след това?

Д-р Дамян Енчев: Около 30 минути. Меките тъкани се възстановяват бързо, иначе костта се възстановява до 3-4 месеца.

В практиката си д-р Дамян Енччев ежедневно се справя с денталните проблеми на своите пациенти. Неговият дългогодишен годишен опит в комбинация със специалистите и техниката, с която работи, му дават ясно решение кое ще бъде най-доброто лечение дори при най- сложните случаи.

Може да Ви хареса също:
  1. 08.09.2022 „Сложни случаи в практиката на д-р Дамян Енчев“ Част 1 https://amosys.eu/blog/2022/09/08/difficult-cases-in-the-practice-of-dr-damyanenchev/
  2. 01.09.2022 „ТОП 5 СТРАННИ ДЕНТАЛНИ СЛУЧАЯ“. https://amosys.eu/blog/2022/09/01/top-5-weirdest-dental-cases/
  3. 29.07.2022 „Новости и предизвикателства в зъботехниката.“; https://bit.ly/3dU1Dzf