Специалност „Зъботехник“

Какво представлява зъботехниката?

Зъботехниката е неразделна част от работата на стоматолога, при когото отиваме, ако имаме проблем в устната кухина или искаме да направим профилактичен преглед на нашите зъби. За съжаление, „обикновените хора“ най- често се сблъскват в кабинета единствено със зъболекаря си и с неговата медицинска сестра и ролята на зъботехника остава в сянката извън денталния кабнет. Но значението на работата, която зъботехниците извършват, не е никак малка. 

Какво представлява специалност „зъботехник“? Докато стоматологът се грижи за самото лечение на зъбите и венците на пациента, зъботехниците са тези, които изработват различните дентални конструкции. Както Ива Стаматова, практикуващ зъботехник от 4 години, споделя: „Стоматолозите работят директно в устата на пациента, а зъботехниците индиректно- чрез отпечатъци.“ Тяхната работа е взаимосвързана и еднакво значима.

Портфолио „Зъботехник“

Сръчността и търпението, отдадеността и желанието да възвръщаш усмивки са едни от ключовите характеристки на добрия зъботехник. „ ..Искам да помагам на хората и съм сръчна – умение, необходимо за денталната медицина“ – споделя Таня Кузмова, студент по дентална медицина в „Шаритѐ“ в Берлин. Комбинацията от теория и практика не само по време на следването, но и в последващото кариерно развитие е ключов момент за всички, които се насочват към изучаването на тази специалност. „Професорът ми беше на мнение, че качеството идва от мъката и труда….В първи курс започнаха 60 студента, но още същата година се отказаха 30.“. Трябва да бъдеш готов да се отдадеш на тази професия.

Умения и трудности

Сложността на професията идва от това, че практиката на зъботехника включва така нареченото снемаемо (неподвижно) и неснемаемо (подвижно) протезиране. Зъботехниците произвеждат както неподвижни корони, импланти, мостове, така и протези, различни шини (спортни, за бруксизъм и др.), ортодонтски изделия. Прецизността, с която трябва да се изработят тези изделия за да бъдат комфортно поставени в устната кухина на пациента, е това, което прави професията трудна. С най- новите технологии CAD и CAM, както и софтуери като AMOSYS, които улесняват предаването на информацията от зъболекаря към зъботехника за изработката на изделието, тези процеси се опростяват, но прецизността и качеството остават водещи.

Обучение за професията „Зъботехник

В България възможност за следване в това направление предлагат медицинските колежи в София, Пловдив и Варна. Специалността е професионален бакалавър, който се следва 3 години с включен стаж в лаборатория по избор. Разбира се, специалността може да се изучава и в чужбина, но е силно препоръчително отличното владеене на езика, в който студентът ще избере да следва. Много чуждестранни студенти, като Марцел от Баден- Вюртемберг решават да изберат България за своето следване заради финансовата гледна точка от една страна и от друга- по- малобройните групи и междинните изпити. Но и някои български студенти, като Таня Кузмова, решават да следват в чужбина. Таня се спира на Берлин. В Германия някои от възможностите за нея биха били Йена, Фрайбург, Мюнхен или Вюрцбург. Където и да избере да следва студентът обаче, в крайна сметка целта е една- усвояване на тайните на занаята и добра кариерна реализация.

Кариерен път на развитие

Както в България, така и в Германия, пред прясно завършилите студенти стои кариерната стълба, която трябва да бъде извървяна, преди да могат да се утвърят напълно в направлението, което желаят. Както в България, така и в Германия, в обучението е включен стаж в лаборатория, в която в последствие в повечето случаи студентът може да стартира своята кариера.

Заплащане:

 Заплатата се очаква да се покачва прогресивно с годините в бранша, опита, уменията и количеството свършена работа. Както в България, така и в страни като Германия и Англия, заплатата на зъботехника се движи около средната за страната, в която практикува. Например в Англия зъботехниците, които тепърва започват своята кариера, могат да очакват средна годишна заплата между 16 000 и 18 000 паунда. Колкото повече опит има зъботехникът и колкото по- квалифициран е, толкова по- висока заплата може да очаква. Зъботехници с опит получават средно между 22 000 и 40 000 паунда. Над 40 000 паунда на година могат да очакват тези, които освен със зъботехника, се занимват и с мениджмънт в сферата си.

В Германия зъботехнците получават средно между 1, 080 евро и 3, 750 евро месечно. Средната заплата за страната е 2, 540 евро на месец, което значи, че половината зъботехници получават под, а другата половина над тази сума възнаграждение за своя труд. Това колко квалифициран и колко опит има зъботехникът, отново е водещ фактор в образуването на паричното му възнаграждание.

В България нещата със заплатата не са много по- различни. Зъботехникът в България може и да взима по- малко от колегите си във Великобритания и в Германия, но това е отново сума, средна за самата държава. Заплащането в България варира, като съвсем „пресен специалист“ е вероятно да старира на сума, по- ниска от тази за страната, но с времето да достигне заплащане от порядъка на 1500- 2000 лева месечно. Разбира се, ако е добър, в това, което прави.

За тези, които желаят да отворят собствена зъботехническа лаборатория, в която и да е страна, стои възможността за допълнително обучение и курсове. По- високото заплащане е мотив за мнoго специалисти, но отговорността и работата очаквано също би трябвало да се покачат. Едно е сигурно- новостите в зъботехниката не спират и постоянно се развиват. За да бъде един зъботехник конкурентен и да взима по- голямо възнаграждение, той трябва постоянно да се образова. Това в кое направление ще пожелае да се развие той като специалист, дали ще работи самостоятелно или в голяма клиника и в кое населено място ще избере да практикува, е личен избор. Едно важи при всички положения обаче- квалификацията, желанието за надграждане, трудолюбието и дори вроденият талант са фактори, които биха повишили възнаграждението  и удоволетворението от самата вършена работа.

Благодарности

Нашият екип смята, че на зъботехниците трябва да се казва по- често „благодаря“ , защото все пак усмивките ни са широки и уверени благодарение на тяхната съвместна работа със стоматолозите. Екипът ни съвсем не случайно е предвидил софтуера AMOSYS за зъботехници и стоматолози с разширен модул за зъботехници, защото смятаме, че зъботехниците заслужават да бъдат улеснени в работата им. На пазара има вече множество софтуери за стоматолози, но ние искаме и зъботехниците да разполагат с надежден инструмент за управление на зъботехнически лаборатории. 

Вижте още:

 1. 08.09.2022; “Сложни случаи в практиката на д-р Дамян Енчев”; https://bit.ly/3xVsXUw
 2. 16.02.2022; “До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?”; https://bit.ly/3KS2WJV
 3. 19.10.2021; „Мъчението създава качеството“- мотото на един професор или през какво преминава един студент по дентална медицина в Германия; https://amosys.eu/blog/2021/10/19/interview-student-germaniq/

Източници:  

 1. Prospects; “Job Profile: Dental Technician”; https://bit.ly/3dSdr59
 2. Salaryexplorer; “Dental Technician average salary in Germany 2022”; https://bit.ly/3rbi7Gr
 3. AZUBIYO; „Zahntechniker/in : Ausbildung und Beruf”; https://bit.ly/3LW4pAM
 4. Bundesagentur für Arbeit; „Zahntechniker/in” ; https://bit.ly/3RhVpqz
 5. Кариери; „Ива Стаматова, зъботехник: Голямото удоволствие е да видя пациент с усмивка до ушите“; https://bit.ly/3E0Kizg
 6. Zaplatomer.bg; “Зъботехник.Медицина и социални грижи“; https://bit.ly/3BNzXUN
 7. 16.02.2022; “До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?”; https://bit.ly/3KS2WJV
 8. 19.10.2021; „Мъчението създава качеството“- мотото на един професор или през какво преминава един студент по дентална медицина в Германия; https://amosys.eu/blog/2021/10/19/interview-student-germaniq/