Сложни случаи в практиката на д-р Дамян Енчев

Част 1

Призванието да бъдеш зъболекар

Възможностите за лечениe в стоматологията непрекъснато се увеличават с помощта на новите технологии. Докато в миналото често се е налагало хирургично отстраняване на болните зъби, с напредването на науката в днешно време става възможно дори едни от най-сложните случаи да бъдат лекувани и да се постигне желаният както от стоматолога, така и от пациента резултат. Благодарение на зъболекарите, зъботехниците и развиването на технологиите, пациентите придобиват все повече увереност да се усмихват широко.
Лекарите по дентална медицина са специалисти, които във всяка ситуация трябва да знаят кое решение е най-добро, защото пациентът им се е доверил. Много от зъболекарите се сблъскват в практитката си със сложни случаи, които са предизвикателства за тях, но въпреки това те трябва да действат бързо.

Какво споделя специалистът?

За да онагледим как протича разрешаването на някои от сложните случаи в зъболекарския кабинет, Симона от екипа на Teacs (Тийкс) проведе интервю с д-р Дамян Енчев.

Симона: „Д-р Енчев, най- напред искаме да поблагодарим за това, че отделихте време да ни разкажете малко повече за сложните случаи, с които се сблъсквате!“

Д-р Енчев: „Няма защо! За мен също е удоволствие. А и все пак  да разкажа като зъболекар за, така да се нарекат, „нещата от кухнята“ , мисля, че ще помогне както на пациентите да се чувстват по- спокойни при зъболекарско посещение, така и на самите колеги да почерпят опит и знания.“

Симона: „Добре. Нека започнем първо с това. Кои случаи са „сложни“? Защо те са „сложни“?

Сложните случаи в стоматологията

Д-р Енчев: „Най-сложните случаи в денталната практика са тези, за които не сме подготвени с оборудване и умения. Това е когато зъболекарят се колебае дали ще се справи или не и не е сигурен в знанията и уменията си за решаването на дадена задача.  При такива колебания, най- малкото, трябва да се обади за съвет и помощ от друг колега, да реферира или да препрати случая към лекар с необходимите знания, умения и оборудване, който да му помогне. Аз и д-р Енчева работим заедно в Шумен.  Ежеднeвно в клиниката ни идват пациенти, търсещи помощ от всички области на денталната медицина, защото ние заедно покриваме всяка една от специалностите по дентална медицина.  Аз, освен с всичко друго, интензивно се занимавам с ендодонтски лечения, орална хирургия и имплантология. Д-р Енчева се занимава с детска стоматология и ендодонтия. Ние се стараем постоянно да развиваме знанията и уменията си, за да можем да отговорим на новите проблеми, да сме в крак с технологиите и да можем да лекуваме пациентите си по-добре.

Симона: „Kои от съвременните технологии, с които работите, смятате, че Ви помагат за разрешането на най- сложните случаи?“

Д-р Енчев: „Една от най-модерните технологии в момента на пазара, с която работя от 2016 година, е динамичната навигация за орална хирургия и имплантология, която се казва Навидент. Системата в реално време следи наконечника на зъболекаря, челюстта на пациента и може с точност до около 0,1мм да насочи денталния лекар къде да направи ложата, планирайки случая си предварително. Изпълнението се получава едно към едно с нашия план – безопасно за пациента и в същия момент изключително точно, защото поставяме имплантите на идеалните за тях места.

По време на работа с Navident
По време на работа с Navident
Случай от практиката на д-р Дамян Енчев

Симона: „Ще споделите ли сложни случаи от Вашата практика?“

Д-р Енчев: „Ще споделя един случай от миналата седмица, при който пациентка дойде в клиниката с останали шест зъба на горната челюст. Половината от тях носеха мостова конструкция от метало-керамика. Те бяха с повишена мобилност т.е. нарушена стабилност, което значеше, че трябваше да бъдат извадени и след което на тяхно място да бъдат поставени няколко импланта, които да носят нова протезна конструкция върху тях.

При липсата на технология като Навидент, умения и оборудване, нормалното, което би направил денталният лекар, е подвижна плакова протеза. Това е най-бързото и лесно решение. Това е най-бюджетният вариант и в последствие най-лесно може да се поддържа подходяща орална хигиена. Зъбите се свалят, измиват се с четка и паста, и после пак се слагат. Трябва да се отбележи обаче, че това не винаги е желаното решение от пациентите, защото то е свързано с постоянно движение на протезата. Неудобството на подвижните плакови протези се състои в това, че могат да се раздвижат или паднат по  време на срещи или разговори, на пример. Също и по време на хранене те не са толкова стабилни. За естетиката не говорим, естетиката е компромисна. В случая се възстановява просто функцията.

Състояние на костта преди операцията

Следващото по ред нещо, което някой колега би направил, е да използва статичен хирургичен водач. Това е нещо като шаблон, по който имплантологът може да пробие дупката за импланта в челюстта на пациента. Статичните хирургични водачи имат много недостатъци спрямо модерната динамична навигация, защото те имат нужда от време да бъдат планирани, изработени и  да стигнат до клиниката. Ако решим в последния момент да променим плана за работа, това се оказва невъзможно, защото водачът вече е  изработен. Планът не може да бъде променян, докато не бъде направен нов водач.”

Планиране на стъпките

Симона: „Това значи ли, че всички стъпки трябва да бъдат планирани предварително? Ако нещо се промени, изработеният вече водач може ли да бъде използван за конкретния случай?“

Д-р Енчев: „Да, но ще са необоходими корекции. Ще се наложи да пуснем към зъботехническата лаборатория на ново нашия план, за да бъде коригирано всичко според него и да ни го изпратят отново. Но смятам, че днес всичко това се оказва много скъпо. В крайна сметка пациентите плащат за нашето време.  Нито оборудването, нито денталните материали са толкова ценни на този етап, колкото времето, което отделяме за лечението на пациентите, както и тяхното, разбира се .

Състояние на костта преди операцията
Състояние на костта преди операцията
Какво дават съвременните технологии?

Симона: „Кое смятате, е едно от най- важните приемущества, които дава динамичната навигация?“

Д-р Енчев: „Една от най-важните процедури  е „пробивнето на костта” и следователно охлаждането на фрезата. Знае се, че когато се пробива нещо, ако фрезата не бъде охладена адекватно, могат да се повредят както материалът, така и фрезата. Поради това че фрезата трябва да премине през хирургичния водач, който насочва накъде да работи фрезата, охлаждането не е адекватно. Колкото по-надълбоко влиза фрезата в костта през хирургичния водач, толкова по-малко тя се охлажда, което може да навреди на костта и след това на бъдещото оздравяване на тъканта около импланта и на неговия живот.

При пробиването на костта с динамична навигация тези проблеми са решени. Прави се 3D снимка или снимка на костта  (челюстта в обем), и ние можем да започнем работа веднага след това. Може да се направи план, но не е задължително. Въпреки това, той се прави изключително бързо и работата може да започне, като динамичната навигация  води зъболекаря и показва къде точно трябва да се работи.

По този начин, говорейки за конкретния случай от миналата седмица, задачата, която беше зададена на клиниката, беше много бързо и успешно завършена с едно единствено посещение от страна на пациента.”

Дигитално планиране
Самият процес

Симона: „Колко време отнема цялата процедура по екстракция и поставянето на импланти?“

Д-р Енчев: „Пациентът дойде със снимка. За около 10 – 15 минути беше направен план за работа и беше поставена анестезия. Системата се калибрира до 5 минути. Калибрацията е важна за да разбере системата къде се намира пациентът в пространството, както и нашите наконечник и фреза. След което извадихме старите зъби. Шестте зъба не изискваха много време за екстракция. Непосредствено след това бяха поставени шест импланта- в идеалното положение според плана, който бяхме направили. В крайна сметка всичко се случи в рамките на едно посещение от един час. Пациентът дойде и последваха  план за работа, вадене на старите зъби, импланти и отпечатък.

Симона: „Какъв вид отпечатъци използвате?“

 Д-р Енчев: „ Засега отпечатъкът, който взимаме, е аналогов. Съвсем скоро смятаме да закупим интраорален скенер, чрез който отпечатъкът и пътят му до лабораторията да бъдат скъсени. Благодарение на софтуера AMOSYS, който и сега използваме, лабораотирята може да започне веднага работа, след като дигиталния отпечатък бъде свален.

Пре-оперативна ортопантомография
Пост-оперативна ортопантомография
От страната на пациента

Симона: „Болезнено ли е за пациента изваждането на зъби и поставянето на импланти?“

Д-р Енчев: „Пациентът не усеща абсолютно нищо. Той е с терминална упойка.“

Симона: „Колко време отнема възстановителният процес?“

Д-р Енчев: „ При работа с динамичната навигация няма разрези и шевове, защото тя ни позволява да работим директно трансгингивално през венеца. Не е необходимо да правим „ламбо”, т.е. да обелим венеца или меката тъкан за да виждаме, когато работим. Всикчко това се вижда в  системата в реално време. Поради това оздравителният етап е много много по-бърз и свързан с много по-малко нежелани постоперативни реакции и проблеми.

Меките тъкани се възстановяват доста бързо, докато костта се възстановява напълно до 3-4 Все пак има разлика между възстановяването при импланти, които се натоварват отложено т.е. след 3-4 месеца и такива, които се натоварват веднага. В моята практика досега съм забелязал, че много по-здрави са имплантите, които се натоварват по-скоро. Естествено ако има необходимите условия за това. Сега пациентът ще бъде с временни зъби до 2-3 седмици, когато ще поставим  и постоянните, заедно със зъботехническата лаборатория, с която работим.”

Има ли рискова група пациенти?

Симона: „Има ли рискова група пациенти?“

Д-р Енчев: „В миналото се е отказвало имплантология на хора с високо кръвно налягане, както и висока кръвна захар при диабетици. Сега вече се знае, че когато тези фактори са контролирани, могат да бъдат поставяни импланти, без това да повлияе негативно на здравословното състояние на пациента.”

Последващите грижи за имплантите

Симона: „Какви са последващите грижи за имплантите?“

Д-р Енчев: Съветът е, че хигиената трябва да бъде маниакална. Трябва да използват всички налични средства за орална хигиена: четка, паста, вода за уста, воден душ, интердентални четки за под и около конструкцията, специални конци за подмостови конструкции около имплантите. В противен случай няма да могат да се наслаждават дълго на новото бижу в устата си, на новите си зъби. А все пак пациентът влага не малко финансови и времеви средства.”

Симона: „Смятате ли, че възвръщате усмивките по лицата на хората?“

Д-р Енчев: „На първо място е възстановяването на дъвкателната функция. Последно, но не по важност е високата естетика, която създаваме в устата на пациента. Това играе огромна роля в самочувствието им и качеството им на живот след това.”

В следващата рубрика ще научите: Как 6.5мм инструмент се счупва и запушва кореновия канал на зъб? Какво предприема д-р Дамян Енчев и как завършва ендодонтското лечение?

Може да Ви хареса също:

  1. 01.09.2022 „ТОП 5 СТРАННИ ДЕНТАЛНИ СЛУЧАЯ“. https://amosys.eu/blog/2022/09/01/top-5-weirdest-dental-cases/
  2. 29.07.2022 „Новости и предизвикателства в зъботехниката.“; https://bit.ly/3dU1Dzf
  3. 01.02.2022; “Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение”; https://amosys.eu/blog/2022/02/01/trends-in-dentistry/