Новости и предизвикателства в зъботехниката

С какви предизвикателства се справят зъботехниците?

Пред какви новости и предизвикателства в зъботехниката се изправят специалистите днес? Възстановителните процедури на зъбите са една от най-честите процедури, които се извършват в денталния кабинет. Пациентите се нуждаят от тях поради различни причини – разрушени или загубени зъби поради кариес, пародонтит, абразио и травми, зясягащи и променящи вида на тяхната усмивка и самочувствие. Не всички процедури обаче дават едни и същи резултати.
Оптимизирането на процесите и изборът на правилен материал са част от предизвикателствата, пред които се изправят зъботехниците. Пациентите имат все по-високи критерии за външния си вид и на хубавата усмивка се отдава голямо значение и затова всеки един детайл е важен.

Благодарение на новостите в зъботехниката, зъбните възстановявания удовлетворяват все  по-високи естетически стандарти. Перфектното приспособяване на цвета е едно от тях. За да се гарантира, че протезата се слива безпроблемно със съществуващите зъби, от изключително значение е цветът да е съчетан правилно. В някои случаи обаче текстовото описание на цвета, предадено между специалистите, не е с необходимата точност, а снимките често изкривяват изображението.

Друг проблем е, че в комуникацията между зъботехник и зъболекар понякога има неточности или изгубени данни по поръчката и така цветът, определен първоначално за изделието, може да се различава от действителния цвят на зъбите на пациента. Понякога се налага дори зъботехниците да се срещат многократно с пациента, само за да направят точна преценка за цвета, формата и структурата на зъбната протеза. Това, от своя страна, би значело допълнително време и за двете страни. Хубавата новина обаче е, че с напредването на технологиите възникват нови възможности, които могат да облекчат тези процеси.

Какви новости има в зъботехниката?

Технологиите навлизат все повече в живота ни, както в личен, така и в професионален план и много от процесите, които са се извършвали на ръка, вече са дигитализирани. Благодарение на новостите, които предлага бързо развиващият се свят, работният процес в зъботехническата лаборатория се променя.

Обменът на информация между зъботхеник и зъболекар може да се извършва посредством софтуери без информацията да се губи, а 3D принтирането е един от най-добрите помощници на зъботехниците. Производството на зъбни модели отнема много по-малко време от преди години. Изделия, като временни корони и протези изискват по-малко необходими срещи, разходите са значително намалени, а грижата за пациентите става все по- добра и прецизна. Цветът на изделието може да бъде определен чрез софтуер, както и информацията да се обменя дигитално, за да не се губи.

Какви видове 3D принтери се появяват на пазара?

• SLA Принтери

Принтерите, които използват течна смола, работят, като излагат смолата на лазерен лъч през зоната за печат и втвърдяват смолата в определени области. SLA принтерите имат едни от най-точнитите и добри покрития. Смяната на материалите е лесна и не се изискват специални умения. Комбинацията от малък отпечатък, лесен работен процес и в повечето случаи достъпна цена прави SLA принтерите много подходящи за зъботехническите лаборатории.

• Цифрова обработка на светлина (DLP)

Цифровата обработка на светлина работи на същия принцип, като SLA, но използва цифров проектор като източник на светлина за втвърдяване на смолата, а не лазер. DLP принтерите имат малък отпечатък, опростен работен процес и широка гама от опции за материали, но цената им е много по-висока от тази на настолните SLA принтери.

Струйно нанасяне на материали (PolyJet и MultiJet моделиране)

3D принтерите работят подобно на мастиленоструйния печат, но вместо да изпръскват капки мастило върху хартията, те изпръскват слоеве течна смола върху тава за изграждане и ги втвърдяват незабавно с помощта на светлина. Технологиите за струене на материали бяха често срещани в денталната индустрия преди години, но високата им цена и големият размер на машините ограничават използването им.

Преимущества на 3D принтирането:

Триизмерното принтиране носи със себе си многобройни предимства. Едно от основните предимства при създаването на изделия е това, че спестява ценно време на зъботехника. Именно поради това технологията е общоприета в много лаборатории. Докато преди е отнемало дни, то днес е напълно възможно да се изгради прецизно изделие само за няколко часа.

Друго предимство е на 3D принтирането е, че за разлика от обикновените зъбни модели, 3D моделът е много по-стабилен и траен. Освен това тези модели имат по-сложна структура и по-високо ниво на детайлност. Пример за това са имплантите.

Освен това, светът на технологиите  дава възможност, чрез поставянето на зъбни импланти, да бъдат възстановени различни дефекти – от един липсващ зъб до изцяло обеззъбени челюсти. Методът „3D зъбни импланти“ е виртуална операция за имплантиране на зъбни импланти или зъбни протези и 3D моделирането e напълно безопасен метод за имплантиране на импланти на пациента.

В основата на системата за планиране е обработката на компютърни данни и доставката на информация относно планирането на операцията: оценка на размера и качеството на костната тъкан, избор на места, на които трябва да бъдат инсталирани импланти. Така се взема предвид местоположението на истинските зъби. Технологията на 3D моделирането на имплант предотвратява риска от медицинска грешка по време на работа.

Връзката между зъботехник и зъболекар е изключително важна за лечението на зъбите

Дигитализацията е една от новостите, които 21 век ни предлага и с което може да се улесни работният процес. Освен 3D принтерите, се зараждат и други дигитални решения, целящи улесняването и подобряването на работните процеси. Ускоряването на процеса по избора на подходящия цвят за изделието не е по- маловажно.

AMOSYS е решение, което обгръща детайлите по поръчката и решава проблемите по постоянното доуточняване по изделието. Софтуерът е създаден за да Ви предостави предимство, като Ви помогне в дигитализацията на работните процеси и управлението на зъботехническите поръчки. AMOSYS е специализиран софтуер, който създава ясен и прозрачен комуникационен канал между зъболекари и зъботехници, благодарение на който се намаляват рисковете от грешки при предаване на информация за зъботехническите поръчки. Всяка грешка в комуникацията би означавала загуба на пари или пропускане на приходи. И дори определянето на цвета на изделието посредством софтуера може да се случи много по- лесно и точно.

AMOSYS e първият такъв софтуер в България: „Софтуер за управление на зъботехнически поръчки“. Част от предимствата при работа със софтуера за зъботехническите лаборатории са:

  • Предоставяне на свързаност чрез онлайн изпращане на данни за поръчки от зъболекари към зъботехници
  • Проследяване на историята на поръчката, платените до момента сума по нея, направените отстъпки и срокове на изпълнение
  • Интерактивно табло, на което всички поръчки са видими на едно място
  • Качване на снимки, STL файлове, видеа към всяка поръчка
  • Бележки и чат към всяка поръчка за уточняване на детайли
  • Филтриране на поръчките по различни критерии
  • Облачен софтуер, достъпен през браузър със сигурно съхранение на данните

Предизвикателствата могат да бъдат решени чрез новостите

Зъботехнците са изправени пред много предизвикателства, но новостите дават по- добри възможности и на работното място. Дигиталните решения са една добра инвестиция в дългосрочен план и AMOSYS е софтуер, който може да Ви помогне в разрешаването на казуси, събирането и систематизирането на информация за една поръчка и създаването на възможно най- прецизния продукт от Ваша страна. Освен технологии като 3D принтиране, съвременната зъботехника започва да има нужда все по- често от цялостни дигитални решения- било то заради обемите на работа, нуждата от все по- голяма прецизност или удоволетворяването на нуждите на пациента. Един древен занаят да бъде съчетан с най- новите тенденции се оказва по- важно от всякога.

Източници:

1.03.02.2022; Георги Толев; „3D МОДЕЛИРАНЕТО ПРИ ДЕНТАЛНАТА ПРАКТИКА“;
https://3dbgprint.com/3d-modelirane-pri-dentalnata-praktika/
2.Formlabs; „Как да изберeте 3D принтер за твоята дентална практика / лаборатория“; https://dental.formlabs.com/blog/how-to-choose-a-dental-3d-printer-for-your-dental-practice-or-lab/
3. 01.01.2022; Бенедигт Онейл; „Стоматологични 3D скенери за лаборатории: Избор на хардуер и ръководство“;
https://www.aniwaa.com/buyers-guide/3d-scanners/dental-3d-scanners-labs/
4. Nacera Advanced dental solutions; „Предизвикателства пред зъботехническите лаборатории“; https://www.nacera-medical.com/en/challenges/your-challenges-as-a-dental-laboratory
5. 09.04.2022; Георги Цанев; „Предизвикателства пред зъботехническите лаборатории“; https://www.dentaprime.co.uk/dental-blog/challenges-in-the-dental-laboratory

Може да Ви хареса също:

  1. 16.02.2022; „До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?”; https://bit.ly/3KS2WJV
  2. 01.02.2022; “Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение”; https://amosys.eu/blog/2022/02/01/trends-in-dentistry/
  3. 14.10.2021; „Какви са ползите за потребителите на AMOSYS?“; https://bit.ly/3zLcz99