Интраорални скенери – как да опазваме природата с всеки един взет отпечатък

Влиянието върху околната среда

Вниманието на денталния лекар винаги трябва да бъде насочено към прилагането на минималноинвазивния подход, който включва принципи за запазване на здравите зъбни тъкани, спестяване на време, както за пациента, така и за денталния лекар, спестяване на средства, намаляване на болката. Но можем ли да насочим превенцията и към околната среда?

Днес живеем в света на технологиите и благодарение на тях може както да се улесни работният процес, така и да се опази околната среда от замърсяване. За целта трябва да се премине към дигитални решения – дигитално сканиране, вместо използване на материали за отпечатък, дигитални чертежи и изчисления вместо хартиени. Едно дигитално решение, което може да намали вредата на денталната медицина върху околната среда, е интраоралното сканиране.

Какво представлява традиционният метод?

Традиционният метод за снемане на зъбен отпечатък е с пластмасовa отпечатъчна лъжица, на която са необходими 450 години за разграждането  ѝ в околната среда. Материалът, който се използва, обикновено е „поливинил силоксан“, който е лепкав, оставя неприятно усещане в устата на пациента и е много трудноразградим. Необходим е куриер, който да вземе отпечатъка от денталната практика и да го занесе в зъботехническата лаборатория.

За разлика от при традиционния, при дигиталния метод са необходими няколко консуматива за многократна употреба. Отпечатъкът е дигитален и се изпраща през интернет посредством защитен специализиран софтуер за зъботехнически поръчки. Този начин на работа не замърсява околната среда.

Колко голямо е всъщност влиянието?

Според проучване на Dental Economics (https://www.dentaleconomics.com/ ) средностатистическата дентална практика прави по 384 отпечатъка на година. Фамилната фондация на Кайзер (Kaiser Family Foundation)  (https://www.kff.org/ ) твърди, че само в САЩ има 210 030 лекари по дентална медицина. По-малко от един на петима* използва дигитален отпечатък. Можете да си представите какво количество материали отива на сметището, ако предположим, че всички тези стоматолози работят все още по традиционния метод.

За пример можем да вземем България, където все още много клиники залагат на остарелите методи за възстановяване на зъбите, а именно чрез изпращане на резултатите в зъботехническите лаборатории за изработка. Освен че е бавна, тази технология силно зависи от уменията и опита на зъботехника. Често се случва моделът да не е достатъчно точен и се налага отново да се върне в лабораторията за корекция.

Интраорални скенери- какви са предимствата?

При снемане на отпечатък с интраорален скенер едно от предимствата е високата прецизност, която спестява време, както на зъболекаря, така и на пациента. По този начин значително се редуцира времето за евентуални корекции впоследствие.

С интраорални скенери лекарите могат да намалят значително използваните материали. Това не само предпазва природата от замърсяване, но и пести разходите на зъболекаря за тях. При аналогов отпечатък са необходими хартия, внимание при опаковане, куриер с кола, както и допълнително време за доставка. Вместо това, дигиталният отпечатък се изпраща на лабораторията за секунди през интернет, посредством защитен специализиран софтуер за зъботехнически поръчки. Това спестява време, намалява неативното влияние върху околната среда и също така няма опасност отпечатъкът да бъде счупен или увреден.

Една добра инвестиция

Дигиталните отпечатъци имат редица облаги за зъболекарите, персонала и пациентите. Не е необходим транспорт за предаване на зъбния отпечатък, по-малко време за пациента на зъболекарския стол, спестени пари от консумативи за денталните практики.  Традиционните методи също са надежни, но в модерния свят на дигитализацията се отварят все повече възможости за стоматолозите. Интраоралните скенери са добра инвестиция в дългосрочен план както за природата, така и за самите специалисти и пациенти, защото не само се улеснява работният процес, но и оставяме няколко негативни следи по- малко в околната среда.

Научете как може да добавяте STL файлове от интраорални скенери в софтуера за обмен на зъботехнически поръчки AMOSYS:

Източници:
  1. 26.01.2015; „Модерни технологии, които правят посещението при зъболекаря по- приятно“ Част 1; https://bit.ly/3OuPCwT
  2. „Интраорални скенери– опазване на планетата с всеки един отпечатък“;  http://albatm.com/news0003/ 
Може да Ви хареса също:
  1. 11.05.2022; „По- специални празници, свързани с оралното здраве, в различни части на света“; https://bit.ly/3OfAOCv
  2. 30.03.2022; „Професионалният празник на зъболекарите: Кога и защо именно тогава?“; https://amosys.eu/blog/2022/03/30/profesionalen-praznik-na-zubolekarite/
  3. 17.03.2022; „Оралната хигиена-отбелязваме Световен ден на 20 март“; https://bit.ly/3vXLJdh
  4. 16.02.2022; „До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?”; https://bit.ly/3KS2WJV
  5. 01.02.2022; “Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение”; https://bit.ly/3vZvDzY