По- специални празници, свързани с оралното здраве, в различни части на света

Какви  по- специални празници има?

Когато чуем „национален празник“, най- вероятно на ум ни идват големите религиозни празници, националните празници за държавата, патрони.. Но всъщност всеки един ден в световен мащаб се отбелязва някакъв празник, било то един или повече. Оказва се, че има над 1500 „национални дни“ и съществуват такива като: „Национален ден в памет на изгубените чорапи“;  „Национален ден на авокадото“;  „Нациоанлен ден на пицата“ и други по- специални празници, като те не са признати за почивни или празнични дни (защото тогава цяла година бихме били в една продължителна ваканция) и в повечето случаи са познати на малки общностни групи. Разбира се, съществуват и по- сериозни отбелзявания като: „Световен ден за борба с рака“; „Национален ден за тестване за ХИВ“ и други, които имат за цел да обединят хората в кауза.

Празници, свързани с оралното здраве:

Повечето празници са създадени с цел да ни напомнят за дадени събития, да ни обединяват и да бъдат повод за показване на солидарност. Също така има и такива, които са създадени с цел запознаването с конкретни проблеми, напомнянето за необходима превенция и грижи, както и показването на благодарност. Затова, освен дни, свързани с превенцията на различни заболявания, същестуват и такива,  свързани с превенция на оралното здраве.

Какви празници има по света? Кои за познати в Европа? Как хората показват благодарност към зъболекарите, зъботехниците, хирурзите, ортодонтите и всички други, свързани със здравето на усмивката ни?

По- специалните празници:

Освен Международния ден на стоматолога на 9 февруари и Световния ден на зъботехниците, отбелязван всеки първи петък от юни от 2018 година насам, същестуват и други, популярни по-специални празници, които са свързани с оралното здраве. Днес сме Ви приготвили един от тези празници и за него можете да научите  по- долу: 

Денят на феята на зъбките

Денят на феята на зъбките се отбелязва на 28 февруари и на 22 август, като празникът е пополярен в САЩ. Феята на зъбките е митичен герой, който не е толкова популярен като Дядо Коледа, но намира място сред приказните герои. Първата записана словесна препратка към феята на зъбките датира от началото на 20-ти век, докато първата й печатна изява се появява през 1927 г. в пиесата от  8 страници за деца, написана от Естер Уоткинс Арнолд.

Някъде през 70-те години на миналия век радио Ди Джей в Чикаго се позовава на приказната героиня, което довежда до безкрайни обаждания до Американската дентална асоциация от любопитни родители и деца, желаещи да научат повече за феята. Приблизително по същото време Розмари Уелс, професор в Стоматологичното училище на Северозападния университет, решава да поеме нещата в свои ръце. Това, което тя не успява да предвиди, е интересът, който ще предизвика. Уелс започва да управлява собствен музей на феята на зъбките от дома си! Професор Уелс е поканена да разкаже в шоуто на Опра Уинфри за феята на зъбките, но и в крайна сметка да поясни пред трибунала в Чикаго, че тя не е феята на зъбите, а „…консултантката на феята на зъбките“, което всъщност пише и на визитката ѝ!

Феята на зъбките в различни части на света

Според легендата, децата трябва да оставят падналите млечни зъби под възглавницата си и докато спят, феята на зъбките ги посещава и взима зъбките,  като на мястото им оставя монети или други подаръци, като нова четка или паста за зъби.

В много страни по света децата оставят зъбите си не за фея, а на мишка или плъх. Точно като феята на зъбките, това същество им носи пари или други награди в замяна на тяхното млечно зъбче. Децата във Франция, например, се надяват на пари от La Petite Souris, докато много испаноговорящи нации дават млечните си зъби на Ratóncito Pérez. За феята мишка първо се споменава през 18 век във Франция, а век по- късно традицията навлиза в Испания. Баронеса д‘ Ауной за първи път споменава за мишката в книгата ѝ за деца  La Bonne Petite Souris (Добрата малка мишка). Книгата й разказва за фея, която се е превърнала в мишка, за да сложи край на царуването на зъл крал.

 В Аржентина децата слагат зъба си в чаша с вода за El Raton de Los Dientes, мишка, която идва да изпие водата, взима зъбчето и оставя наградата в празната чаша. При някои нациии традициите са малко по- различни. Примерно, децата в азиатските страни, като Япония, Виетнам и Индия хвърлят разхлабените си зъби, като долните зъби обикновено се хвърлят нагоре към покрива, а горните надолу към земята. В Близкия изток зъбките се хвърлят към Слънцето, като вярването гласи, че така новите зъби ще растат прави.

Защо има такива специални дни?

Това честване, е създадено, разбира се, с няколко цели, като превенция и напомняне да посещаваме редовно нашите специалисти и да се грижим подобаващо за оралното ни здраве, както и децата по- лесно да преживяват падането на млечните зъби. С приказни герои, като феята или мишката на зъбките, родителите от рано имат възможността да учат децата си колко важно е  децата да мият зъбите си и да ги почистват и по- този начин ангажират малките от ранна възраст с необходимите навици за добро орално здраве. 

Очаквайте още:

Очаквайте в следващите ни рубрики интересни факти и за други такива специални дни, като за целта следете сайта и страниците ни в социланите платформи Facebook и LinkedIn.

Може да Ви хареса още:

  1. 30.03.2022; „Професионалният празник на зъболекарите: Кога и защо именно тогава?“; https://amosys.eu/blog/2022/03/30/profesionalen-praznik-na-zubolekarite/
  2. 17.03.2022; „Оралната хигиена-отбелязваме Световен ден на 20 март“; https://bit.ly/3vXLJdh
  3. 16.02.2022; „До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?”; https://bit.ly/3KS2WJV
  4. 01.02.2022; “Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение”; https://bit.ly/3vZvDzY
  5. 04.11.2021; “ Защо потребителите на AMOSYS да се доверят на специалистите в TEACS?”; https://bit.ly/3wjtBty

Източници:

  1. 28.02.2020; General Dentistry; Ideal Dental; “A Comprehensive Guide to Celebrating Tooth Fairy Day”; https://www.myidealdental.com/blog/tooth-fairy-history/
  2. 09.2021; Mila.bg; “Традиции, свързани с Феята на зъбките“; https://www.mila.bg/article/10183923
  3. 28.02.2022; Sport and Life; „28 февруари е Ден на феята на зъбките“ https://sportandlife.net/tooth-fairy-day/
  4. Days of the year; https://www.daysoftheyear.com/