Професионалният празник на зъболекарите: Кога и защо именно тогава?

Професионалният празник на зъболекарите в България: Кога се отблезява той?

Професионалният празник на зъболекарите в България се отбелязва всяка година на 11 април. Българският Зъболекарски Съюз (БЗС), в който членуват над 8600 членове, участва в множество инициативи за превенция и поддържане на оралното здраве. Сред тях са Програмата за орална профилактика на деца от 0 до 18 години, отбелязване на Световния ден на оралното здраве и  организиране на форуми по дентална медицина. 

„БЗС осигурява и продължаващото медицинско обучение на своите членове, благодарение на което лекарите по дентална медицина в България могат да поддържат, доразвиват и обогатяват знанията си в името на своята професия.“ (Ивелина Георгиева; „Зъболекарите отбелязват професионалния си празник“; https://bit.ly/3iIC3Mn).

Честит празник на тези, които ни карат да се усмихваме смело!

С какво се свързва свети Антипа и защо именно той е покровител на българските зъболекари?

Св. свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам Асийски (I-II век)  в Пергамската църква е гонен и преследван от езичниците и неповярвалите юдеи в град Пергам. За св. Антипа споменава св. евангелист Йоан Богослов в своята книга Откровение. Свети Антипа проповядвал сред жителите на града и ги съветвал да се обърнат към христовия Бог. Убедителните му проповеди и личният му благочестив живот привличат много езичници в лоното на Христовата църква. Езическите божества губят своите почитатели, поклонниците на идолите намаляват и езичниците започват да обвиняват Антипа за това. С разрешение на император Домициан, областните управители в цялата империя предприемат жестоко гонение срещу християните. Възползвани от този благоприятен случай, идолските жреци хващат Антипа и той е завлечен в езическото капище. Там имало идол: голям бик, изкован от мед. Бикът бил нагорещен до начервяване и в него е хвърлен Антипа.  Като понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, Антипа  се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните сили отслабвали и тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик и мощите му били запазени. Твърди се, че те имат лечебна сила.  („ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват- честваме техния покровител свети Антипа; pik.bg; https://bit.ly/3wFFSdA).

Светецът е покровител на зъболекарите  в България, които отстояват правата както на съсловието, така и на пациентите и се стремят към по-добро развитие на денталната медицина в страната. Страданията и болката, през които е минал Антипа, също се свързват с някогашната болка при зъболекарските процедури и страха на някои хора от зъболекарските инструменти.

Професионалният празник на зъболекарите в международен мащаб:  Кога се отбелязва той?

Международният ден на зъболекаря се чества на 6 март. Първоначално този ден се отбелязва в Съединените Щати, но колеги от други държави, като Индия и Бангладеш, харесват традицията. Датата на празника не е избрана случайно: на 6 март през далечната 1790 година е създадена денталната бормашина от Джон Грийнууд, личен зъболекар на Джордж Вашингтон, първият президент на Съединените щати. Самоделното устройство на д-р Грийнууд, въпреки че изглеждало плашещо, работело много добре. Любопитно е, че докторът е направил въртящото се колело от крачната машина на майка му. Едва след повече от 100 години, по-точно – през 1907 г., се появява електрическа бормашина, по прототип на предшественичката й.  Такова голямо революционно събитие в денталната практика не остава незабелязано и 6 март става повод за международен почит. (Rus Team Media; “Международный день зубного врача”;  https://bit.ly/3DhDnPQ ).

Вековната история на празника спокойно може условно да се раздели на периода до 6 март 1790 г.  и след това. В древни времена хората са имали система за лечение, много подобна на съвременната:  древните зъболекари също са правели дупка в зъба, почиствали са я и след това се опитвали да я запълнят. Маите, на пример, са използвали скъпоценни камъни за запълването на тези дупки. Разбира се, скъпоценните камъни не са били достъпни за всички и дори и днес камъчетата се използват като украшение на зъбите сред заможните среди. 

Какви други свързани празници с професионалния празник на зъболекарите има?

На 9 февруари се отбелязва Международният ден на стоматолога, който празник се различава от Международния ден на зъболекаря на 6 март по това, че е по- свеобхватен, но в същността си има същата идея. Въпреки факта, че стоматологията е един от най-старите клонове на медицината („разкопки в пакистанската провинция Белуджистан разкриват останките на хора, живели през 6-4 век пр.н.е., в чиито зъби са пробити почти перфектни дупки с диаметър 1- 3 мм и дълбочина до 3,5 мм“), и двата празника са сравнително млади.

9 февруари също не е избран случайно. Празникът се чества в деня на почитта от Католическата църква на християнската мъченица Света Аполония Александрийска, която, подложена на ужасни мъчения от езичници, не се отказва от християнството. Светата жена издържа на всички мъки и когато на 9 февруари 249 г. е заплашена от екзекуция на вече запален огън, ако не изпълни исканията на мъчителите, от разбег сама скача в огъня и изгаря.  Света Аполония, също както и Свети Антипа, се свързва с мъки и болка и отстояване на позицията.

Празниците, свързани с денталната медицина, са прекрасен повод да посетим нашия лекуващ специалист за профилактика и да поблагодарим за полаганите грижи и старание!

Възползвайте се от специалното ни промо предложение!

Професионалният празник на българските зъболекари предстои на 11 април и по този повод сме приготвили нашите поздравления със специалното ни промо предложение:

Зъболекарите, които попълнят анкетата ни във връзка с оралната хигиена на: https://amosys.eu/blog/2022/03/30/profesionalen-praznik-na-zubolekarite/ и се  регистрират на нашия сайт до 20.04.2022 г. ще получат комплимент- безплатно ползване на софтуера в план “Старт”.

Зъболекарите, които се свържат със зъботехниците си през софтуера AMOSYS до 20.04.2022 г., ще получат 1 месец допълнително безплатно ползване, общо 2 месеца.  За тези от зъботехниците, които вече ползват софтуера, ще бъде предоставен 1 месец безплатно ползване след изтичане на заплатения период!

Източници:

 1. 03.03.2021; HH- Admin; “National Dentist’s Day: 6 March” ; honourelath.co.uk; https://bit.ly/36zFxhK
 2. nationaldentists.day.com; https://nationaldentistsday.com/
 3. 25.01.2021; DZW; “Zähne im Kalender”; https://dzw.de/feiertage-mit-dem-thema-zahn
 4. Ru.wikipedia.org; “Международный день стоматолога”; https://bit.ly/3DiEVJx
 5. Team Media; “Международный день зубного врача”;  https://bit.ly/3DhDnPQ
 6. 06.03.2022; “Международный день зубного врача”; anydalife.com; https://bit.ly/3LouSVU
 7. 11.04.2019; Пламен Господинов; „Зъболекарите отбелязват професионалния си празник“; Skafeto.com; https://bit.ly/37Z2MlK
 8. 11.04.2019; „ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват- честваме техния покровител свети Антипа; pik.bg; https://bit.ly/3wFFSdA
 9. 11.04.2014; Ивелина Георгиева; „Зъболекарите отбелязват професионалния си празник“; iNEWS; https://bit.ly/3iIC3Mn
 10. 11.04; 2014; Администратор; „Свети Антипа покровителства българските зъболекари“; standartnews.com; https://bit.ly/3tNyhb6

Ако сте пропуснали:

 1. 17.03.2022; „Оралната хигиена-отбелязваме Световен ден на 20 март“; https://amosys.eu/blog/2022/03/17/svetoven-den-na-oralnata-higiena/
 2. 16.02.2022; До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?; https://bit.ly/3KS2WJV
 3. 01.02.2022; „Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение“; https://amosys.eu/blog/2022/02/01/trends-in-dentistry/
 4. 21.09.2021; „Запознайте се с тримата създатели на AMOSYS“; https://amosys.eu/blog/2021/09/21/zapoznayte-se-s-trimata-syzdateli-na-amosys/
 5. 16.09.2021; „Дигитализация и зъботехника“; https://bit.ly/3u7Q77F