Преодолейте трудностите в управлението на финансите

С новия модул Финанси фактурирате поръчките в лабораторията, анализирате кои клиенти носят най-много приходи, виждате забавени плащания, създавате финансови документи и проследявате паричните потоци. 
AMOSYS за цялостно управление на Вашата зъботехническа лаборатория!

Отстъпка от 30% за план ПЛЮС - Заявете СЕГА!

Искате ли да се възползвате от най-новите функционалности на ПРОМО цена? Ето вашата възможност! С радост обявяваме - 30% отстъпка от абонаментен план ПЛЮС до края на 2023г!

Оралната хигиена-отбелязваме Световен ден на 20 март

Развенчаването на митовете и легендите за поддържането на добро орално здраве. Вашите отговори ще предпазят повече усмивки да останат бели!

От 2007г. насам се отбелязва Ден на оралната хигиена в световен мащаб.

От 2007 година насам в световен мащаб се отбелязва Световният ден на оралната хигиена. Празникът се организира от Световната дентална федерация (FDI), чийто член е и Българският зъболекарски съюз. Първоначално, Световният ден на оралното здраве се отбелязва на 12 септември, но през 2013 година датата е преместена на 20 март, за да се избегне съвпадение на датите с Конгреса на Световната дентална федерация, който също се провежда през септември. От друга страна, 20 март символизира един вид оралната хигиена: възрастните трябва да имат общо 20 естествени зъба в края на живота си, за да бъдат смятани за здрави; Децата трябва да имат 20 млечни зъба; Здравите възрастни трябва да имат общо 32 зъба и 0 кариеси; Цифровият израз на това може да бъде представен като 3/20, следователно  датата е 20 март (РЗИ Благоевград; https://www.rzibl.org/?p=1500 ).

Във връзка с отбелязването на Световния ден на оралната хигиена и оралното здраве, сме  приготвили анкета, насочена към зъболекари, зъботехници и всички заети в бранша, за да получим експертно мнение относно поддържането на устната ни хигиена и да запазим повече усмивки здрави! За тези, които са участвали в нашата анкета, е предвиден промоционален комплимент от ТИЙКС!

Оказва се, че някои от въпросите в анкетата за оралнаат хигиена съвсем не са лесни за човек, който не е зает в бранша. Често започваме да се грижим добре за зъбите и венците си, едва когато се сблъскаме с реален проблем, който е можело да бъде предотвратен. Какви митове и легенди се носят из обществото и с какви твърдения и убеждения се сбъскват професионалистите? Целта ни е не да осмиваме някого, а напротив, по забавен начин да обърнем внимание на детайлите, които в ежедневнието ни често забравяме и пренапрегваме. Събрали сме някои от по- интересните митове, но ще се радваме ако ни споделите още такива в анкетата по- горе!

Митове и факти за оралното здраве

МИТ 1: Големите четки за зъби са по- добри, защото обхващат по- голяма повърхност от зъба.

ФАКТ 1: Ролята на четката е да премахне остатъците храна от венците, вътрешната страна на бузите и езика, защото откритите пространства на зъбите се чистят буквално сами. За почистване на „по- скритите зони“, е необходима малка четка за зъби (РЗИ Благоевград; https://www.rzibl.org/?p=1500 ).

МИТ 2: Добре е да се придържаме към една и съща паста за зъби.

ФАКТ 2: Използването на една и съща марка и вид паста за срок по-голям от три месеца, не е препоръчително, защото повечето пасти имат еднакви или сходни съставки, но в различни съотношения. Когато използваме една и съща паста за зъби, микроорганизмите се адаптират и полезният ефект намалява. (Доц. д-р Е. Ботева, гл. ас. д-р Д. Караяшева; „Средства за орална хигиена – митове и реалност“)

МИТ 3: Трябва да мием зъбите си веднага след хранене.

ФАКТ 3: Човешката слюнка се характеризира със силни разграждащи свойства, чрез които остатъците от храна лесно се премахват, но в случай  започнем да мием зъбите си  четка и паста по време на този процес, зъбният емайл ще бъде изложен на риск. Миенето на зъбите е най- добре са се случва минимум половин час след хранене. (Кристина Кацарска; Galen Pharmacies)

МИТ 4:  Достатъчно е да потъркаме зъбите си за около 30 секунди.

ФАКТ 4: За да бъде ефективно измиването, то трябва да продължи минимум 2 минути – по 30 секунди на всяка част от челюстта. (Кристина Кацарска; Galen Pharmacies)

МИТ 5:  За добра устна хигиена, е достатъчно да почистваме зъбите си единсвено с четка и паста за зъби.

ФАКТ 5: Установено е, че с четка не може да бъдат почистена повече от 60% от зъбната плака. Затова е необходимо да се използва и конец за зъби. (29 юли 2014;  д-р Богомил Стоев – лекар по дентална медицина „Св. Аполония“; „Митове за здравето на зъбите… и не само – 2“)

Какво е най-важно за нашата орална хигиена?

За да бъдем със здрави усмивки, е добре да правим профилактични прегледи на зъбите си поне 1-2 пъти годишно. При децата, се препоръчват да бъдат 2-3 или повече пъти, тъй като млечните зъби са по- податливи на кариеси. Важно е да не отглагаме посещението на зъболекарския кабинет до появата на болка, а да ходим редовоно на профилактични прегледи. През устата преминават всички всички хранителни вещества и витамини, но също така устната кухина е податлива на възпалителни процеси и инфекции. Здравето на цялото тяло започва от здравето на усмивката, а за да бъде здрава тя, е необходимо не само да се грижим за нея, но да се грижим правилно.

Източници:

 1. American Dental Association (ADA); “Mouth Healthy”; https://www.mouthhealthy.org/en/world-oral-health-day-slideshow
 2. India, “National Health Portal; “World Oral Health day 2021”; https://www.nhp.gov.in/world-oral-health-day-2021_pg
 3. 20.03.2020; Министерство на здравоопазването: Регионална здравна инспекция Благоевград (РЗИ Благоевград); СВЕТВЕН ДЕН НА ОРАЛНОТО ЗДРАВЕ мото „Обединени за здравето на устата“; https://www.rzibl.org/?p=1500
 4. Galen Pharmacies; https://galen.bg/blog/post/svetoven-den-na-oralnoto-zdrave-saveti-za-dobra-ustna-higiena
 5. 21.08.2013; Доц. д-р Е. Ботева, гл. ас. д-р Д. Караяшева- Катедра по консервативно зъболечение, Факултет по дентална медицина, МУ – София „Средства за орална хигиена- митове и реалност“; https://bit.ly/37KXZEF
 6. 29.07.2014; д-р Богомил Стоев- лекар по дентална медицина „Св. Аполония“; „Митове за здравето на зъбите… и не само – 2“; https://www.puls.bg/dentalno-zdrave-c-28/mitove-za-zdraveto-na-zbite-i-ne-samo-2-n-17285

Ако сте пропуснали:

 1. 16.02.2022; До колко добре се подготвят бъдещите ни специлисти? Какво споделят студентите за тяхното обучение по стоматология и зъботехника?; https://bit.ly/3KS2WJV
 2. 01.02.2022; „Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение“; https://amosys.eu/blog/2022/02/01/trends-in-dentistry/
 3. 19.10.2021; „Мъчението създава качеството“- мотото на един професор или през какво преминава един студент по дентална медицина в Германия; https://amosys.eu/blog/2021/10/19/interview-student-germaniq/
 4. 21.09.2021; „Запознайте се с тримата създатели на AMOSYS“; https://amosys.eu/blog/2021/09/21/zapoznayte-se-s-trimata-syzdateli-na-amosys/
 5. 16.09.2021; „Дигитализация и зъботехника“; https://bit.ly/3u7Q77F