Тенденции в зъботехниката и стоматологията. Няколко различни специалисти (бъдещи и настоящи) и едно общо мнение

Какви тенденции в зъботехниката и стоматологията се наблюдават? През изминалата година успяхме да се допитаме до специалисти и студенти в областта на зъботехниката и стоматологията и успяхме да научим повече. С всеки един от тях обсъдихме различни въпроси (целите интервюта можете да видите в нашата страница „Новини“ на https://amosys.eu/ ). А относно тенденциите с всички стигнахме до един общ извод: „Въпрос на време е, ползите са осезаеми“..


Какви са нагласите към дигитализацията в сферата на зъботехниката и денталната медицина?


Какви тенденции в зъботехниката и стоматологията има? Какво вече е навлезло в практиката? Какво се очаква?


Как софтуер като AMOSYS може да Ви бъде полезен?


Разберете, като прочете какво споделят експертите:

 1. Какъв софтуер/ какви технологии използвате по време на обучението си?
  Използваме CAD/CAM, а за обмен на информация със зъболекарите комуникацията все още протича по телефон и с бележки. Често трябва да се обаждам да проверявам дали всичко е готово, а понякога информацията се губи. Имаше един случай, когато бяха забравили да ми изпратят отпечатъците от зъба. Смятам, че би било удачно да използваме някакъв вид софтуер, за да бъде информацията на едно място и да можем по-добре да комуникираме помежду си, да проследяваме изделието. – Таня Кузмова, студент по дентална медицина във факултета „Шаритѐ“ в Берлин (https://amosys.eu/blog/2021/10/19/interview-student-germaniq/ )
 2. Мислите ли, че дигиталните решения са от полза в здравеопазването?
  Да, мисля, че са от полза. Например, пускането на онлайн фактури е голямо облекчение за всички зъболекари, които работят с НЗОК. Към този момент оценявам, че дигиталните решения повишават ефективността и намаляват риска от грешки в ежедневната ни работа. – д-р Диляна Балачева, специалист по дентална медицина (https://bit.ly/3KWDvb7 )
 3. Според вас до каква степен зъболекарите използват компютри и специализирани софтуери за дейността си?
  Зависи най-вече от това дали софтуера е задължителен или не. Все още много малко колеги работят със софтуери, които не са изискуеми. В последните години все повече се говори за дигитализация и вярвам, че тя все повече ще навлиза в нашите кабинети и ежедневната ни работа. – д-р Диляна Балачева, специалист по дентална медицина (https://bit.ly/3KWDvb7 )

Какво споделят потребителите на софтуера AMOSYS:

 1. Какви са ползите за потребителите на софтуера AMOSYS?
  Всеки успешен бизнес по света, така и в България използва услуги от вида: Software as a service (SaaS; софтуер като услуга), облачна услуга, която е достъпна отвсякъде: от телефон, таблет или от телевизора вкъщи. Това означава, че по всяко време може да достъпим и да управляваме нашата работа. Една от основните ползи на софтуера е т.нар. handshake (ръкостискане). Това означава, че ако някой направи промени по поръчката, то другата страна трябва да се съгласи с това, за да може процесът по приемането, изработването, доставянето и поставянето ѝ да продължи. Другата важна полза е проследяемостта на поръчката – от кабинета или от зъботехническата лаборатория може да се следи всеки статус, в който тя преминава – до поставянето ѝ в устата на пациентите. Нашата интерактивна зъбна карта предлага освен място на конструкцията и вида й, така и материала, от който ще бъде изработена и няколко от най-често използваните разцветки, така че, да може да бъде посочено точно изделието, от което имаме нужда.д-р Дамян Енчев, лекар по дентална медицина и един от основателите на AMOSYS (https://amosys.eu/blog/2021/09/21/zapoznayte-se-s-trimata-syzdateli-na-amosys/ )
 2. Как софтуерът AMOSYS повлиява на обмена на зъботехническите Ви поръчки? Какво Ви е общото впечатление при използване на софтуера?
  За нашата лаборатория софтуерът се оказа много положителна промяна. Получава се отлична комуникация и е улеснение за работата ни. Общото ми впечатление е положително. Аз съм доволен от софтуера, защото той улеснява работата ми и помага на работния процес. – Ивайло Дочев, зъботехник ( https://bit.ly/3gi0WNT )
 3. Бихте ли го препоръчали софтуера AMOSYS на Ваши колеги зъботехници?
  Да, препоръчвам го и на зъботехници и на зъболекари. – Ивайло Дочев, зъботехник (https://bit.ly/3gi0WNT )