Предизвикателствата, трудностите и дигиталните технологии – интервю с д-р Диляна Балачева

Екипът на ТИЙКС се вълнува от работната атмосфера в зъболекарските и зъботехническите практики. В кратко интервю, Д-р Диляна Балачева разказва пред нас за предизвикателствата и трудностите на младите стоматолози в България и за навлизането на дигиталните технологии в сферата.

1. Какви са трудностите пред българските зъболекари?

Младите зъболекари са изправени пред редица трудности. Реализацията е трудна, защото след като един студент по дентална медицина завърши, той тепърва започва да трупа реален практически опит. За да бъдат младите специалисти конкурентноспособни, те не бива да спират развитието си след университета, а да продължават да обогатяват знанията си с курсове и семинари, които не са никак евтини. Друга голяма трудност е да отвориш свой собствен кабинет, при това с качествена техника и материали, за които също са необходими средства и начален капитал.

2. Промени в коя сфера биха били от полза на зъболекарите?

За зъболекарите би било от полза да има промяна в изискванията за отваряне на кабинети и намаляне на срокове за издаване на документи. Много месеци един кабинет може да стои зареден и готов да влезе в експлоатация, но заради дългите срокове, които имат институциите, зъболекаря не може да го отвори преди да получи целия набор от документи.

3. Мислите ли, че дигиталните решения са от полза в здравеопазването?

Да, мисля, че са от полза. Например, пускането на онлайн фактури е голямо облекчение за всички зъболекари, които работят с НЗОК. Към този момент оценявам, че дигиталните решения повишават ефективността и намаляват риска от грешки в ежедневната ни работа.

4. Според вас до каква степен зъболекарите използват компютри и специализирани софтуери за дейността си?

Зависи най-вече от това дали софтуера е задължителен или не. Все още много малко колеги работят със софтуери, които не са изискуеми. В последните години все повече се говори за дигитализация и вярвам, че тя все повече ще навлиза в нашите кабинети и ежедневната ни работа.